Het diploma

diploma

Graaf von Zinzendorfschool 1972-1976
Het is warm en in de ochtend. Het is de uitreiking van de diploma’s van het MULO.
Dit gebouw is de nieuwe locatie van de Graaf von Zinzendorfschool, een EBG school.
Ik heb er maar een deel van dit school jaar gezeten.
Vóór mij staan de directeur Dorder en een docent IJfel. Rechtsonder zit mevrouw Pinas, docent Nederlands. Ik heb nooit les van meneer IJfel gehad wel van mevrouw Pinas.
Ik neem mijn diploma in ontvangst en ben super trots op mezelf. De docente Frans mevrouw Roozenblad heeft een praatje gehouden voor de drie best geslaagden.
Enkele leerlingen gaan rond met drinken. Ik ruik de zoetigheid en de geur van de verschillende soorten stroop(siroop):Tamarinde, Guave, Orgeade, Cola, Fernandes en Markoesa.
Wat zie ik er prachtig uit, in een olijfgroene broek en shirt met allemaal fruit op, het zit heerlijk, het is nieuw.

Terwijl ik daar sta te glunderen denk ik aan de weken, dagen en de uren hiervoor.
Het eindexamen MULO, het enige vak waar ik mij zorgen over maakte was Wiskunde. Vóór het examen, heb ik mijn kamer opgeruimd, de vakken op een stapel naast mijn bed op de vloer op volgorde van het examen.
Na elk examen ruimde ik alles op wat te maken had met het vak, boeken en aantekeningen.
Ik leerde ’s morgens vroeg vanwege de warmte en in de namiddag van zes uur tot negen uur in de avond. Daarna was het tijd voor een boek lezen en naar bed om tien uur.
Ik was zeker van mijn zaak op het examen en vond het prima. Ik mocht alvast nieuwe kleren gaan kopen van mijn zus, mijn moeder had niet altijd de middelen. Het was goed verdeeld, mijn zus de nieuwe kleding en mijn moeder zou mijn lievelingsmaaltijd klaarmaken.

Voor de uitslag moest ik naar school . Geslaagd, gezakt of herexamen?! Ik voel nu weer de opwinding van toen. De opluchting, de blijdschap dat ik het gehaald had, maar ook voel ik de verslagenheid van sommigen en hoor ik het gehuil van hen die niet geslaagd waren.
Thuis gekomen bedacht ik hoe ik mijn haar zou kammen en wat ik aan zou doen op de dag van de uitreiking. Ik wilde allemaal kleine krulletjes. Het was goed gelukt. Ik was al vroeg op school, wilde absoluut niet te laat zijn.

Na de uitreiking ging ieder zijn eigen weg. Ik ging naar huis met mijn diploma in mijn mooie zacht oranje leren tas met houten beugel. Ik was geslaagd van de MULO en voor het staats examen en zou naar  het Lyceum gaan na de vakantie!

Thuis gekomen hebben wij heerlijk gegeten, kip met groenten en rijst. Mijn moeder, mijn zus en ik. Geen groot feest, want daar was geen geld voor. Ik heb een heerlijke vakantie gehad en was al bezig met de nieuwe boeken aan te schaffen en in te neuzen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *