Begeleiding van verlies

20141123_154607Als mens maken we allemaal verlies mee. Dat is vaak een moeilijk en soms zelfs pijnlijk proces. Als coach help ik jou om op je eigen unieke manier om te gaan met verlies.

Verlies kent vele vormen.

Een verbroken relatie, een studie die om wat voor reden dan ook is afgebroken of verlies van een voorwerp van emotionele waarde. Maar wellicht ook verlies van jezelf, van wie jij bent als persoon.

Tijdens mijn werk als verpleegkundige en stervensbegeleider heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om mensen te begeleiden in het  dragen van het verlies van een dierbare. De laatste weken voordat iemand overlijdt zijn cruciaal voor iemands leven. Ik vind het een voorrecht mensen te begeleiden in hun laatste levensfase.

Naast het verzorgen van de doelgroep, luister ik naar hun verhalen en regel ik ontmoetingen met familie en vrienden. Het kan namelijk voorkomen dat iemand nog geen rust heeft om het leven los te laten. Iets uit hun leven zit hen nog dwars. Het is bijzonder om ze de mogelijkheid te mogen geven om bijvoorbeeld relaties te herstellen. De waarheid geeft vrede.

Het is mooi om mensen op deze manier te begeleiden. Zo kan ik rust creëren voordat ze hun laatste reis op aarde gaan maken. Er mag niets aan dat moment ontbreken. Als de familie rustig afscheid heeft kunnen nemen en de overledenen met een vredig gezicht op reis zijn gegaan, ben ik voldaan. Het is bijzonder om deel te mogen uitmaken van die laatste reis.

Net zo bijzonder is het om je te begeleiden bij één van de andere vormen van verlies.

2 gedachten over “Begeleiding van verlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *